Miljøzoner og tilhørerende miljømærker i Tyskland har eksisteret i mange år – og med god grund. Luftkvaliteten er nemlig vigtig for borgerne i byerne.
Derfor er miljøzonerne i Tyskland rettet mod kun at lade biler med lav til moderat udledning af skadelige partikler køre i storbyer. Faktisk skal biler generelt set være fra 2005 eller nyere, dog med visse undtagelser.
Herunder kan du læse alt det, du skal vide om miljøzoner og miljømærker i Tyskland, hvis du skal færdes i en tysk storby i bil.
Miljøzoner i Tyskland
Fra 2007 har der været miljøzoner i Tyskland. I skrivende stund er der 58 såkaldte grønne miljøzoner i Tyskland, hvor du skal have et miljømærke for at køre lovligt. Der kommer ofte nye byer til, der ønsker renere luft til deres borgere.
I 2019 blev der indført blå miljøzoner, som kan være permanente eller midlertidige miljøzoner. Disse miljøzoner afhænger af vind og vejr og kan derfor opstå pludseligt. Nogle tyske storbyer har dog permanente blå miljøzoner, der betyder, at visse biler ikke må køre der.
Skal du til Tyskland og kun køre på motorvej, er det ikke nødvendigt med et miljømærke i forruden. Har du dog lyst til et pitstop eller en lille udflugt til en af de mange flotte tyske byer, er det en god idé an anskaffe sig et miljømærke hjemmefra.
På billedet kan du se, hvor der er miljøzoner i Tyskland. I bunden af artiklen kan du se en liste over miljøzoner, hvor du skal have et miljømærke for at færdes løvligt i Tyskland.
Miljøzoner skal forbedre luftkvaliteten i storbyer
Målet med at indføre både grønne og blå miljøzoner er at beskytte borgerne i byerne mod forurening. Det er specielt det finstøv og kvælstofoxid, biler og særligt dieselbiler udleder.
Dette er en generel tendens i Europa, der skal sikre luftkvaliteten i tætbefolkede områder. Du kan læse mere om miljøzoner i Europa her.
Husk miljømærket i Tysklands storbyer
Skal du til Tyskland og nærmere bestemt til en tysk storby, er det vigtigt at købe et grønt miljømærke. Det såkaldte finstøvmærkat er obligatorisk for personbiler, lastbiler og busser i tyske miljøzoner.
Undlader eller glemmer du at købe et miljømærke ved færden i Tysklands storbyer, risikerer du en bøde på 600 kroner.
Du kan også købe et blåt miljømærke. Det er et ekstra tilkøb og gælder kun for elbiler, brint- og brændselscellebiler samt nogle Plugin-hybridbiler. Du skal altså stadig have et grønt miljømærke i foruden af din bil. Med det blå miljømærke kan der følge en række fordele med. Det varierer dog imellem kommuner og delstater.
Fordelene kan være gratis eller billig parkering, særlige parkeringspladser samt adgang til særlige miljøbaner.
Der er visse undtagelser for hvilke køretøjer, der må køre i de tyske miljøzoner. Dette gælder veteranbiler, motorcykler, trehjulede køretøjer samt invalidebiler med et EU-handicapskilt. Alle disse køretøjer er fritaget fra at have en miljømærkat i forruden.
Disse biler må køre i tyske storbyer
Biler, der bruger fossile brændstoffer, er de seneste år kommet under skærpede krav i forhold til udledning og kørsel i byer.
I Tyskland fastsættes bilens forureningsniveau ud fra Euronorm-standarden. Den tager bilens alder og brændstoftype i betragtning.
Biler, der lovligt må køre ind i tyske storbyer, skal opfylde Euronorm-kravene for Euro 4, Euro 5 og Euro 6. Er din bil inden for disse normer, kan du købe et grønt miljømærke og køre lovligt i tyske storbyer.
For dieselbiler betyder det, at bilen skal være fra den 1. januar 2005 eller nyere for at køre lovligt i tyske storbyer.
Det samme er gældende for benzindrevne biler. De skal altså også være fra den 1. januar 2005 eller nyere.
Dieselbiler i Tyskland
Særligt dieselbiler har de seneste år oplevet strengere krav til udledning end benzinbiler. Det betyder, at det i Tyskland er periodisk eller permanent ulovligt at færdes i nogle storbyer med en dieseldrevet bil.
Selvom en dieselbil har et grønt miljømærke, er det ikke ensbetydende med, at bilen på køre lovligt i tyske storbyer. Mange tyske byer kræver nemlig, at dieselbilerne skal have en Euronorm 6-rangering. Det betyder, at dieselbilen skal være fra den 1. september 2014 eller nyere.
Det anbefales dog, at du uanset hvad selv undersøger kravene for den pågældende by, du skal besøge. Nogle storbyer kræver nemlig kun en Euronorm 5-rangering. Det betyder, at din bil skal være fra den 1. september 2009 eller nyere.
For de periodiske miljøzoner spiller vind og vejr ind. Dette er nemlig de blå miljøzoner, der kan opstå pludseligt. Blå miljøzoner kan findes på appen Green-Zones, der opdateres løbende.
Kig efter miljøzone-skiltene
I Tyskland er alle miljøzoner skiltet med ”Umwelt zone”. Hertil er der også en markering af hvilke miljømærker, der må kører ind i miljøzonen.
Hvilke biler, der må køre ind i en pågældende miljøzone, kan variere. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på det, inden du kører hjemmefra. Hvis ikke risikerer du en bøde.
Her skal du have et miljømærke i Tyskland:
- Aachen
- Augsburg
- Balingen
- Berlin
- Bonn
- Bremen
- Darmstadt
- Dinslaken
- Düsseldorf
- Erfurt
- Eschweiler
- Frankfurt a.M.
- Freiburg
- Hagen
- Halle (Salle)
- Hannover
- Heidelberg
- Heidenheim
- Heilbronn
- Herrenberg
- Ilsfeld
- Karlsruhe
- Krefeld
- Köln
- Langenfeld
- Leipzig
- Leonberg
- Limburg am der Lahn
- Ludwigsburg und Umgebung
- Magdeburg
- Mainz
- Mannheim
- Marburg
- Mönchengladbach
- Mühlacker
- München
- Münster
- Neu-Ulm
- Neuss
- Offenbach
- Osnabrück
- Overath
- Pfinztal
- Pforzheim
- Regensburg
- Remschied
- Reutlingen
- Ruhrgebiet
- Schramberg
- Schwäbisch Gmünd
- Siegen
- Stuttgart
- Tåubingen
- Ulm
- Urbach
- Wendingen
- Wiesbaden
- Wuppertal
OBS: Vær opmærksom på at der kan være kommet nye miljøzoner i Tyskland siden udgivelsen af denne artikel. Vi bestræber os dog på at holde den opdateret.