Der er fart på salget af elbiler. Næsten hver femte nye bil solgt i Danmark er en elbil i 2021. I sig selv er det måske ikke meget, men det er faktisk over en fordobling af salget fra 2020.
Med så mange der køber eller overvejer en elbil, har vi samlet nyttig information til dig, der overvejer en elbil. Vi har samlet alt lige fra hvad en elbil er, hvorfor en elbil er en god idé og hvorfor den måske ikke er, og slutteligt hvordan en elbil virker i hverdagen.
Hvad er en elbil
En elbil drives 100 % af el. Den oplades ved hjælp af en ladestation, enten hjemme eller ved ladestationer ved tankstationer, rastepladser eller p-pladser.
I en elbil er forbrændingsmotoren skiftet ud med en eller flere elmotorer, der sammen med et batteri driver to eller flere hjul.
Elbiler har eksisteret i mange år, men det er dog først i 2010erne, at elbilen er vundet frem.
Hvad er afgiften på elbiler?
Nul-emissionskøretøjer som elbiler, er i princippet afgiftsbelagt som brændstofbiler. Der er dog nogle særlige fradrag, der gør det mere favorabelt prismæssigt at vælge en elbil.
Elbiler har et fradrag på den afgiftspligtige værdi på 1.700 kr. per kWh batterikapacitet. En elbil har op til 45 kWh. Det vil sige, en bil med en batterikapacitet på 45 kWh har et fradrag på 76.500 kr. i afgiftspligtig værdi. Fradraget bliver mindre per år frem til 2025, hvor fradraget bortfalder.
Skat giver udover ”batterifradraget” et bundfradrag på 170.000 kr. i registreringsafgiften i 2021. Derudover beregnes afgiften over de 170.000 kr. kun med 40 %, hvis elbilen indregistreres inden 2026.
Samlet set betyder de lempelige afgifter og fradrag, at du kan købe en elbil til en billigere pris end en tilsvarende brændstofbil.
Hvorfor vælge en elbil?
Der kan være mange grunde til at vælge en elbil. For nogle spiller miljø og CO2 udledning ind. For andre er det måske den nye teknologi, der er interessant.
Ligegyldigt grunden til at vælge en elbil, må vi nok indse, at elbiler bliver en stor del af den samlede bilpark fremover.
Der bliver investeret massivt fra bilfabrikanternes side i udvikling og produktion sideløbende med infrastrukturen omkring opladning prøver at følge med.
Men hvorfor vælge en elbil nu? Der er selvfølgelig nogle fordele og ulemper. Dem kommer vi ind på her.
Fordele ved elbiler
Fordelene ved at vælge en elbil er mange og på mange forskellige parametre.
For det første er en elbil billigere at holde kørende – det gælder både for opladning og reparation. Der er lavet flere beregninger på, at elbiler koster mindre per kørt kilometer. Ligeledes er værkstedregninger næsten det halve af en brændstofbil, når elbilen skal til service.
Næste fordel ved at vælge en elbil er, at elbiler er bedre for miljøet og klimaet. Der har været meget debat omkring CO2 udledningen ved produktion af elbiler kontra brændstofbiler. Ligeledes hvordan el til opladning af elbilen er lavet. Elbiler vinder dog i længden på klimaregnskabet, viser flere rapporter og undersøgelser.
Tredje fordel ved at vælge en elbil er, at de i skrivende stund har store afgiftsfordele. Det er både på registreringsafgiften og på grøn ejerafgift. Derfor kan du i mange tilfælde komme i en mere sikker og lækker bil for færre penge end pendanten i benzin eller diesel, hvis du køber i mellem til højere prisklasse.
Fjerde fordel er, at elbiler ofte er sjove at køre i. Selvom de er tunge, har de hurtig acceleration og sjove køreegenskaber, der kan få personer med benzin i blodet til at smile fra øre til øre.
Femte fordel er komforten, for selvom elbiler ofte er hurtige, kan de også være en dronning værdig i komfort. Elbiler er nemlig ofte mere støjsvage og mere jævnt accelererende end brændstofbiler.
Ulemper ved elbiler
Selvom der er mange fordele og mange flere end nævnt ovenfor, så er der selvfølgelig også nogle ulemper ved at køre elbil.
Man kan næsten ikke snakke elbiler uden at snakke rækkevidde og ladetid. For nuværende er det nemlig to af de største ulemper. De store bilfabrikanter udvikler dog på livet løs, så om et par år er der måske ikke så meget om snakken.
Rækkevidde på elbiler kan variere meget. Varme, kulde, vind og vejr spiller ind på rækkevidden. Og trækker du en trailer eller campingvogn, kommer elbilen lidt til kort på nuværende tidspunkt.
Opladning er ligeledes et varmt emne omkring elbiler. Nogle biler kan lade lynhurtigt, hvor andre elbiler tager sig lidt længere tid. Derfor skal man som køber være opmærksom på opladningshastigheden, hvis du ofte skal lade ”ude i byen”.
Tredje ulempe ved en elbil er prisen. En ny undersøgelse viser, at det primært er mellem- til højindkomstfamilier, der kører rundt i elbiler nu. Det er nok primært fordi, mange elbiler er prissat omkring 400.000 kroner. De store bilkoncerner banker dog på døren med mere prisvenlige elbiler.
Bliv klogere på bøder, klip og frakendelse af kørekort.
Hvordan virker en elbil?
En elbil skal naturligvis bruge el for at kunne køre. Men måden en elbil lades på, hvor hurtigt det går, og hvor meget rækkevidde en elbil kan få fra en opladning varierer meget.
Opladning af en elbil
Ligesom en forbrændingsmotor skal tankes med brændstof, skal en elbil tankes med el.
En opladning af en elbil kan tage alt mellem 30 minutter og op til flere dage. Det afhænger af typen af oplader, og hvor mange kW en bil kan lade med.
Jo højere en elbils kW er, jo hurtigere kan den lade rækkevidde op på en ladestation, der understøtter en høj ladehastighed.
Hvad koster det at lade en elbil?
Der er ret stor forskel på, hvor meget det koster at lade en elbil.
Lader du hjemme kan du lade til den normale elpris eller via et abonnement fra en ladestander. Elprisen per kWh er typisk omkring 2 kr. Det betyder, du kan lade en 40 kWh elbil op for omkring 80 kr. derhjemme.
Elprisen kan variere med 10 % afhængigt af hvornår på dagen, og hvor meget du lader.
Et andet scenarie er at lade derhjemme via et ladestander abonnement. Det koster typisk en fast pris per måned, og så kan du lade så meget, du har lyst til.
Er du på farten, eller har du ikke mulighed for at lade hjemme, kan du lade ved en ladestation. Der er forskellige aktører på markedet, som tager forskellige priser, alt afhængigt om du har et abonnement, en ladebrik eller kort.
Typisk koster én kWh her omkring 5 til 6 kr. Det betyder, at en elbil med et 40 kWh batteri koster omkring 200 til 240 kr. at lade helt op.
Kan man få stød af en elbil?
Det er ikke muligt at få stød fra en elbil, hvis du bruger og lader den normalt.
Ladekabler giver kun strøm, når det er tilsluttet bilen og er sikkert fastlåst. Det betyder, du kan vaske en elbil, mens den lader. Du kan også lade en elbil i regnvejr uden problem.
Skal man lade en elbil fuldt op hver gang?
Nej, det hverken skal, eller behøver du.
Det går ikke ud over batteriet, om du sjat-lader eller lader det fuldt op.
Hvor lang tid tager det at lade en elbil op?
Det varierer meget hvor hurtigt en elbil tager om at lade op.
Nye elbiler kan lade omkring 250 km på 10 minutter via en hurtiglader. Det kan dog også tage flere dage at lade en elbil med en mormorlader.
En ting er dog sikkert. Det bliver kun hurtigere at lade en elbil, som teknologien udvikler sig.
Faktisk kan ni ud af ti personer, der pendler på arbejde klare sig med en elbil, lyder det fra Danmarks Statistik. Rækkevidden på elbil er nemlig blevet så god, at elbilen blot kan lade i hjemmet eller på arbejde. Det betyder, ladetid er mere eller mindre underordnet.
Kan man lade en elbil fra en stikkontakt?
En elbil kan lades fra en stikkontakt med en mormorlader. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler dog kun at bruge den løsning i nødstilfælde. Opladning af en elbil via en stikkontakt kan nemlig overbelaste elinstallationen og i værste tilfælde medføre brand.
Derfor anbefales det at få installeret en ladeboks eller blot lade på ladestationer rundt omkring.
Reparation og ejerskab af elbil
Ligesom en brændstofbil skal elbiler til service og efterses. Selvom elbiler er nyt for mange, bygger elbiler på en base af en normal bil, idet den naturligvis har hjul, dæmpere, styretøj og så videre. Det er, som kendt på konventionelle biler, ting der kan gå i stykker. Derfor skal en elbil naturligvis efterses en gang om året.
Hvor tit skal en elbil til service?
En elbil skal til service en gang om året ligesom brændstofbiler.
Selvom en elbil ikke har en motor, skal elbiler alligevel tjekkes efter. Det er blandt andet bremser, undervogn og styretøj, der skal efterses.
Så selvom du sparer brændstofmotoren væk, slipper du ikke helt for at køre til service en gang om året.
Hvad koster et servicetjek af elbil?
Et lille service på en normalprissat elbil koster omkring 1.000 kroner. Et stort service koster omkring 3.500 kroner.
Sammenholdt med en traditionel bil er det omkring halvpris på diverse serviceintervaller.
En elbil har mange bevægelige dele som på en brændstofdrevet bil. Derfor kan mange af de samme ting gå i stykker over tid.
Ting som bremser skal efterses – faktisk måske hyppigere fordi elbiler ikke bruger bremser nær så meget som konventionelle biler. Det er fordi elmotoren kan bremse bilen og regenerere el. Derfor kan skiverne ruste til og kaliberen sætte sig fast.
Grøn ejerafgift på elbil
Der er en grøn ejerafgift på elbiler. Afgiften beregnes ud fra en bils udledning af CO2 per kørt kilometer. CO2 udledninger er fastsat ud fra WLTP-målenormen.
Elbiler koster typisk den laveste sats på 330 kr. halvårligt i grønejerafgift.
Kan man få anhænger træk på en elbil?
Ja, mange af de nyere elbiler kommer med en muligt for at få træk på.
Påhæng som en trailer eller en campingvogn koster dog dyrt på forbruget af el. Der er nemlig væsentlig større vindmodstand, når en bil har påhæng hægtet på.
De Forenede Danske Elbilister lavede en test med en Tesla Model 3 LR, hvor de så en drastisk nedgang i rækkevidde. Vindretning havde desuden en stor effekt på rækkevidden på testbilen. Heldigvis er elbiler under kraftig udvikling, så mon ikke rækkevidden med trailer eller campingvogn på krogen øges markant inden for den nærmeste fremtid.
Hvor meget må en elbil trække på krogen?
Nogle elbiler kan trække helt op til 2.200 kg. på krogen. Normalen ligger dog omkring 1.000 kg maksimal påhængsvægt.